Wanneer wij snotslijmpjes hebben gebruiken wij een zakdoek.
In het verkeer zijn we hoffelijk.
Bij het aanschuiven voor buskaartjes wachten we braaf onze beurt af.
De pispot gebruiken we individueel.
Wanneer een klant informatie vraagt antwoorden we op de gestelde vraag en kijken we de klant aan.
IN PERU DENKEN ZE HIER DUIDELIJK HEEL ANDERS OVER!!!
Het is zo ver gekomen dat...
de lange busreisen te lang zijn
onze kleren vol gaten en onuitwasbare vlekken zitten
we het aantal hotelkamers niet meer kunnen bij houden en avonturen van de reis beginnen vergeten
de reizigerskwaaltjes zich opstapelen
het aftellen naar 15 april begonnen is
Ondanks onze ergenissen aan de 'vuile' Peruanen en de reizigerskwaaltjes hebben we het hier nog steeds enorm naar onze zin. Na het hoogtepunt van onze amazonetrip in Peru hebben we enthousiast de Peruaanse kust en bergen onveilig gemaakt!
De Peruaanse kust Gaandeweg
hebben we een aantal kustplaatsjes aangedaan. Niet echt omdat dit de moeite was, eerder om hier en daar een tussenstop te kunnen maken. De afstanden zijn hier immers gigantisch. Tegen onze voornemens in nemen we voornamelijk nachtbussen omdat we geen andere optie hebben. Gemiddeld om de twee nachten. De nachtbussen variëren van chique op vliegtuiglijkende rijdende kastelen (eten, film, airco,veiligheidspraatje door steward, woordje van de chauffeur, kussentje en dekentje,...) tot naar de WC -en zweet stinkende (remedie: WC-papier in de neus) propvolle blikken met wielen zonder beenruimte. We zijn dus af en toe bijgevolg wel lichamelijk gebroken.
De kust van Peru is niet echt mooi (maar dat kan ook niet anders na de Caraïben). De kust is heel dor en droog, sommige gedeelten bestaan zelfs uit woestijnduinen. De stadjes en dorpjes in Peru zijn ook niet echt mooi: veel weinig flatterende onafgewerkte betonnen blokjes.
Maar het zonnetje aan de kust is af en toe een welkome afwisseling van de bijtende koude in de bergen.
Typische Peruaanse rieten vissersbootjes. Deze worden dagelijks gebruikt. Rechts op de foto zie je een typische 'motortaxi', deze worden heel veel gebruikt in de Peruaanse steden (ipv autotaxi). Leuk om in mee te rijden, maar ongeloofelijk lawaaierig en veel stank, vooral 's nachts om op te vloeken!
Een verloren gezwommen zeehondje op zoek naar een hotel aan de kust.
Ook dolfijntjes kan je gewoon spotten, als je goed oplet.
De Peruanen hebben hun eigen plaatselijk cola. Smaakt in de verste verte niet naar cola maar eerder naar kauwgom. De kleur is bovendien FLUOGEEL (ge ziet het niet zo goed op deze foto, het lijkt normaler dan het is). Wat hebben die indianen toch met fluokleuren???
De goedkopere afgedankte reisbussen vertrekken doorgaans veel te laat en vallen wel eens stil. Deze bus weigerde medewerking midden in woestijngebied. Het mankementje was al chance snel opgelost.
Een van de vele archealogische sites van Peru: de modderstad Chan Chan aan de kust. Gebouwd door een volk dat voor de Inca's leefde. De stad ligt in woestijngebied is volledig uit zand-slijk opgebouwd. Knap werk!
Peru wordt wel eens getroffen door aardbevingen. Het kustdorpje Pisco dat we bezochten werd in 2007 voor 70 procent vernietigd door een aardbeving met een sterkte van 6,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in dat dorp. Het is er nog steeds een grote puinhoop. Veel gezinnen leven in voorlopige kartonnen huisjes van 3 op 4 meter. Een schrijnende situatie die nog niet in onze reisgids stond vermeld en aldus een verrassing.
De Peruaanse bergenHet Andesgebergte loopt ook in Peru verder. We hebben er het gebied van Huaraz bezocht met veel besneeuwde bergtoppen en vulkanen. Ook hier worden dus de mutsen en handschoenen aangerukt. In de bergen vind je de typische bergindianen met hun kleurrijke kleding. In deze gebieden kan je heel wat sporten beoefenen. Het rotsklimmen hebben we gelaten voor wat het is, we zijn ineens voor het ijsklimmen gegaan!
Ontelbare gletsjermeren geflankeerd door sneeuwtopjes.
Een dorpje dat we per toeval tegenkwamen op terugtocht van een bergmeer. We waren vergeten extra geld mee te nemen en hadden geen geld meer om terug te reizen. Er zat dus maar een ding op: wandelen! Op sneltempo al shortcuts nemend haasten we ons naar beneden. We hadden geluk dat we halverwege nog een lift hebben kunnen fixen want het was al snel donker en onweerachtig. En dan wil je niet vastzitten in de bergen!
In dit wonderlijke indianendorpje werden bloemen en aardappelen geteeld en de velden geploegd met behulp van ossen. Twee vriendelijke meisjes wezen ons de weg naar huis.
De hoge bergtoppen van Huaraz.
'Veeuuule beter dan de doorsnee WC-pot in Peru.'
De indigenas uit de bergdorpjes verkopen de geteelde bloemen, kruiden en groenten op straat in de stad.
Deze auto is te koop. Iemand interesse?
Ijsklimmen op -+ 5000 meter hoogte, op een smeltende gletsjer. De opwarming van de aarde is hier duidelijk merkbaar, en wel elke seconde: afbrokkelend ijs en stromend smeltwater komt naar beneden, tijdens het klimmen!
Roeland in actie. Op karakter naar boven geklommen (+- 25 meter) met behulp van ijshamertjes en schoenen met haken hijs je jezelf naar boven. Verzuring in de spieren trad al op na twee meter. Waar is onze conditie?
Amber in actie. Dacht nooit dat ze boven ging geraken. Evenveel karakter als Roeland dus.
Dat verdient een ijslollie.
Van den ene berg naar den andere...
Dé Peruaanse, en zeg maar Zuid-Amerikaans, zelfs wereldberoemde, toeristische trekpleisters
Peru is het meest toeristische land van Zuid-Amerika. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van wereldberoemde pre-columbiaanse (uitgebuite) toeristische toppers. Niet alleen de hoofdstad van de Inca's bevond zich in Peru (huidige Cuzco), ook andere grootse culturen hebben zich op dit grondgebied laten gelden alvorens de komst van meneer Columbus en Pizarro uit Europa.
Nascalijnen
Lang voor de Inca's was er een volk dat zich bezighield met het maken van lijnen, geometrische figuren en dierenfiguren op uitgestrekte vlaktes aan de dorre kust. Hoe en waarom ze dit deden is nog steeds een mysterie. De lijnen werden per toeval ontdekt door iemand die over het gebied vloog. Je kan de lijnen enkel deftig vanuit een vliegtuig observeren en dus daarom...
Een klein vliegtuigje van 6 personen. Een railwayattractie is er niets tegen: je schommelt voordurende heen en weer, omhoog en omlaag. Spauwmisselijk.
De spin. Lijkt klein, maar is gigantisch.
De colibri.
Het dorre landschap met een vruchtbare vallei ronde de rivier, die welliswaar droog staat.
Machu Picchu, hier nog niet weggespoeld door modderstromen
Een van de zeven wereldwonderen. 4150 bezoekers per dag, maar nog steeds sprookjeswaardig mooi.
Machu Picchu is de goed bewaarde incastad hoog in de bergen. Je kan de stad enkel te voet of per trein bereiken (zuur duur: 95 dollar per persoon, afzetters!). 's Ochtends vroeg om 4u hebben we met een 500-tal andere jeudige mensen de klim naar de site gemaakt vanuit het toeristendorpje, Agua Calientes in de gietende regen. Alleen de eersten krijgen de toegang om de beide bergtoppen (zie foto) te beklimmen om te genieten van het uitzicht. En wij waren daarbij! De 3500 andere toeristen kwamen achteraf met het zuurdure busje.
Op de top van de grote berg, Waynepicchu (zie foto hierboven). Roeland beklimt een Incatrapje. Toen we boven op het topje stonden hadden we niet door dat we de grootste berg beklommen hadden, we dachten dat we op de kleine stonden. We zaten immers met onze hoofden in de regenwolken. Een hele steile moordende beklimming trouwens, een aantal per jaar overleven het niet.
Uitzicht vanop de kleine top, onder de wolken. De site is zo groot dat je de andere 4000 flashi regenfrakskes niet ziet lopen.
De inca's waren echte bouwmeesters. Ze bouwden stevige muren die alle Peruaanse aardbevingen hebben doorstaan (en de Peruanen hun huidige betonblokskes niet) en dit zonder enige vorm van mortel.
Over de functie van de stad wordt nog altijd gediscussieerd. Je ziet in ieder geval nog duidelijk de vorm van de woningen, tempels, pleinen en landbouwterrassen (het handelsmerk van de inca's).
Wie wil zien hoe het onze opvolgers vergaan is:
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/100126_peru_toeristen_vastHet Titikakameer
Dit meer is het grootste meer ter wereld dat op zeer grote hoogte ligt. Het ligt zowel in Peru als Bolivië. Via dit meer zijn we de grens met Bolivië overgestoken.
De drijvende eilanden op het meer. De constructie bestaat uit riet. Het riet moet voordurend vervangen worden omdat de eilanden anders wegrotten. Je voelt de bodem wiebelen als je erop stapt.
Elk eiland heeft z'n eigen traditionele kledij en leeft van toerisme.
Taquila is een ander eiland dat we bezocht hebben. Dit eiland is zo bijzonder omdat de bewoners er nog steeds op hun eigen authentieke manier leven. De outfits zijn erg kleurrijk met ponpons toe.
Breiende mannen zijn geen uitzondering, eerder de regel!
En zo gaat ons huwelijksavontuur verder... we zijn bijna een half jaar op reis en getrouwd.
dikke zoenen, knuffels en flapkes
Roeland en Amber
5 opmerkingen:
hej tortelduifjes,
Nu al aan het aftellen? Jullie hebben nog twee maanden en een half te goed hoor. Geniet er maar van! Hier is het toch maar een typisch Belgisch weertje.
15 april staat in het groot op mijn kalender. Dan kom ik jullie, gewapend met een voorraad zakdoeken, opwachten in de vlieghaven. Leuk dat jullie deze keer ook zelf af en toe op de foto staan. Straks vergeet ik nog hoe jullie eruit zien ;)
Geniet maar lekker verder, avonturiers.
Tot over 45 dagen!
Kusjes vanuit Brussel!
Rietflietpotloodgat xxx
Je weet dat wiskunde nooit mijn sterkste kant is geweest. Ik bedoelde eigenlijk 76 dagen. Ik zat er maar een maandje naast :)
Ik ben dus duidelijk ook aan het aftellen ;)
véél liefs,
Rietepetiet
even de adem ingehouden, toen we in een krakend telefoontje enkel 'slecht nieuws' verstonden, in plaats van 'slechte verbinding'
...gelukkkig maar!
we love you, yeah, yeah!!!
en de roelie heeft precies ook al een half jaar zen haar ni geknipt! :)
nog veel plezier,
groetjes uit de zon
pappo
Amber en Roeland,
We volgen jullie en wat een heerlijk avontuur. Erg leuk om te lezen en ook de fotootjes zijn prachtig.Knap hoor.
Abrazos vanuit Guatemala
Rein en Gert
Een reactie posten