Onze route loopt langs de rode lijn, de nummers zijn slechts enkele hoogtepunten. Beeld en tekst volgt hieronder. Veel scrolplezier!
1) Lucky loser: Eindelijk niet meer rond tjokken met die zware rugzak, en weer een klein huis op wielen. De campervan die we huurden, 'Lucky Loser' door ons gedoopt, was een 'specialeke' (het verhuurbedrijf pakt uit met goedkope tarieven; rara waarom) met zijn 400 000 km op de teller, talloze lekken in het dak, slakkentempo bergop,en soms vreemde geurtjes en vreemde bewoners (wordt vervolgd) MAAR hij heeft het prima gedaan. We hebben uiteindelijk nog 7000 kilometer aan de teller toegevoegd.
2) Dirty old gold digger Roeland: Ook Nieuw Zeeland werd in het verleden overspoeld door talloze avonturiers met goudkoorts. We hadden dit nooit verwacht, maar zelfs de dag van vandaag kan je nog stukjes in de rivieren vinden, die toendertijd de dans zijn ontsprongen. Een begin van een fortuin... die 7 goudstofjes die Roeland eigenhandig gepand heeft met een waspan.
3) Sprookjesbos: Elfen en kabouters hebben we niet gezien, maar zij ons misschien wel. De weelderig groene bossen die uitpuilen van de varens, mossen en zelfs palmbomen zijn mytisch, magisch, mysterieus!
4) Lonely West Coast: Zo lonely dat er een dorp bestaat van slechts 2 inwoners (de burgemeester en zijn vrouw). Verder adembenemend mooi met hoge cliffen, woelige zee en prachtige bossen.
5) Pannenkoeken!: Aan de west coast vind je de pancake rocks, vergelijkbaar met een stapel pannenkoeken, een geologisch hoogstandje van de natuur. We hebben zelf ook verschillende keren pannenkoeken gebakken in ons keukentje (eindelijk goede pannenkoeken die niet in het vet drijven of amper naar pannenkoek smaken). We zijn hier ver weg van huis, maar toch ook dichtbij want het lijkt hier wel Europa. Toch houden de Nieuw Zeelanders er nogal rare smaken op na. Zij serveren hier pannenkoeken met banaan (kan lekker zijn) en spek (ok hartige pannenkoeken bestaan ook), maar de combinatie? Jakkes!
6) Kleine wasjes, grote wasjes: We slapen vooral op goedkope of gratis campings van het Department of conversation. Echt super leuk want deze zijn vaak op afgelegen mooi natuurplekjes gelegen. We hebben we wel meestal alleen een WC en dus geen douche. Gelukkig is Nieuw Zeeland goed voorzien van tal van meren en rivieren, het ideale alternatief (zonder zeep weliswaar, en beslist ook wel koud).
7) Blauwe waterkes: Nu begrijpen we waarom in tekenfilmpjes of strips water altijd blauw wordt gekleurd... water kan dus ook wel echt blauw zijn. Neen, er is niet met de fotoinstellingen geknoeid!
8) De Franz en de vos: Zo noemden wij de twee bekendste gletsjers van NZL (eigenlijk Franz Joseph en Fox glacier). Onze beoordeling: ver van schoon, maar schoon van ver. Hoewel je de gletsjers van heel dichtbij kan benaderen, vonden wij vooral het uitzicht vanop afstand overdonderd mooi.
9) Sandflies paradise: Stel je eens voor... je komt aan een mooi gelegen camping aan een meer, je neemt nog snel even een plonsje in het water, en begint dan te koken, terwijl je af en toe een blik werpt op de ondergaande zon... klinkt goed, niet? En dan plots verschijnen er honderden bijtvliegjes. Je hebt twee opties: jezelf inpakken als een eskimo ( en dan komen ze nog op je voorhoofd zitten) of in een hermetisch afgeloten campervan gaan zitten. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!
10) Keep left!: In NZL wordt er dus aan de linkse zijde van de weg gereden. Op zich went dit vrij snel tot je op een lege baan in de bergen komt en afgeleid wordt door mooie zichten. En maar rustig bochtjes nemen tot er plots een auto uit de tegengestelde richting komt, OP ONS RIJVAK? 'Af nee toch niet realiseren we ons', we zijn zelf aan het spookrijden. Oeps!
11) Rob Roy tramp: In NZl wordt er niet gewandeld maar 'getrampt'. Tussen al die goed voorziene Nieuwzeelanders en reizigers lopen wij er, zoals gewonelijk, bij als amateurs met onze sportsloefkes aan. Roeland zijn favoriete tramp was een wandeling naar de Roy Roy gletsjer, omsingeld door andere kleinere gletsjers en een ontelbaar aantal watervallen.
12) Lady of the rings: Een gat in onze cultuur, want we moeten toegeven dat we de Lord of the rings films nog nooit volledig hebben gezien (of hebben kunnen uitzitten?). Misschien toch een poging doen wanneer we terug thuis zijn. We gaan vast en zeker heel wat filmlocaties herkennen.
13) Lake Marian tramp: Dit is de favoriete tramp van Amber. Wel wat vreemd gezien het hier om een stevige klim gaat, maar de beloning van het zicht op het alpinemeer is het meer dan waard!
14) Nieuw Zeeland Fjordland: NZL wordt niet voor niets 'Zeeland' genoemd, de zee is allomtegenwoordig en dringt op het verschillende plekken het land binnen, zoals ook in de befaamde 'Milford Sound' (een grote lange fjord).
15) Platte vijgen op het strand: Desondanks het feit dat er aanvankelijk in NZL maar twee zoogdieren voorkwamen ( en dan nog twee vleermuissoorten, boring!; let wel, er zijn er intussen wel heel wat ingevoerd/geintroduceerd), zijn we toch sersieus aan ons trekken gekomen wat betreft wildlife. Zeehonden en zeeleeuwen liggen hier op het strand heel de dag te luieren. Af en toe eens zwaaien of krabben vergt ernorm veel energie (*geeuw*). De NZLse zeeleeuw is terug van weggeweest, nu er op deze dieren niet meer mag gejaagd worden.
16) Toevallige passant. De fjordlandcrested pinguin leeft enkel in het fjordland gedeelte, en telkens maar een paar maanden per jaar. We hadden hem jammer genoeg net gemist. En toch... kwamen we er een tegen op een strand in de Catlins (totaal ergens anders), van geluk gesproken! Ook de yellow eyed pinguin hebben we kunnen zien.
17) Royal ALbatross Airlines. Op Otago Peninsula vind je Zeeleeuwen op een bedje van wier en de Royal Albatros. Weet je nog, de film de reddertjes? De grote vogel die voor het transport zorgt (met soms nogal spannende landingen) is een royal albatros, een vogel met een van de grootste vleugelspanwijdtes. Je neemt de lengte van David, en doe er dan nog een meter bij...
18) Gouden verleden. Het stadje Clyde heeft een gouden verleden, er zijn daar immers vele 'gold nuggets' gedelfd in het verleden. Op zich niet zo bijzonder, want dat is op veel andere plaatsen in NZL ook zo. Het bijzondere daar is dat er nog heel wat gebouwen staan die uit de goldrushperiode stammen. Je waant je in een film in 'the wild west', alleen die bol gras/takjes die voorbij waait ontbreekt nog.
19) Het dak van NZL. De Mount Cook, eeuwig en altijd besneeuwd is het hoogste topje van dit bergenland.
20) Whale hunters. Geen makkie: deze zeereuzen duiken tot 3 km diep gedurende een 50-tal minuten, en komen dan vervolgens 5-10 minuten naar het oppervlak om naar adem te happen. Hun aanwezigheid wordt verraden door de fonteintjes die ze in de lucht sproeien. Dan nog even zwiepen met de staart (een, twee, drie, KLIK) en dan weer de diepte in.
21) Te weinig plaats in de zee. Ja niet geloven, kijk zelf maar...
22) Marlborough sounds. Nog wat meer van de fjorden, maar deze keer lekker rustig zonder horden toeristen. Hier hebben we voor de eerste maal twee nachten achter elkaar op eenzelfde camping geslapen. We waren vooral onder de indruk van de stingrays en de grote kwallen die in laag water kwamen voorbij gezweefd.
23) Exit cybershot. Welkom powershot. Om het verhaal van ons fototoestel te vervolgen: na een derde keer stof in de lens van dit 6-maanden-oud toestel, hebben we de moed opgegeven. Of toch eigenlijk niet! We wilden het aanvankelijk net zoals in Hanoi en Penang laten herstellen, kuisen dus eigenlijk. Maar natuurlijk doen ze hier in de westere wereld niet aan mee: opsturen naar de fabriek bla bla, misschien beter een nieuw toetsel kopen (echt vermoeiend, die wegwerpmentaliteit)?. Maar de golden bay stond op ons programma, en wilden geen vlekjesfoto's of helemaal geen foto's, dus zo kwam de nieuwe powershot Canon in het verhaal.
24) Golden bay. De naam zegt het zelf, het zand lijkt wel van goud! Vooral Abel Tasman N.P. spreekt tot de verbeelding. Stevige wandelingen bergop en bergaf langs bijna tropische stranden, rekening houdend met de getijden die soms de weg versperren, zoals op deze foto.
25) Farewell spit. Hier zei ontdekkingsreiziger James Cook vaarwel tegen zijn geliefde Nieuw Zeeland, het laatste punt dat in zicht was op zijn terugtocht. Voor ons was dit het hoogtepunt van de reis: verlaten zandduinen, mysterieuze grotten, regenbogen en spelende zeepuppies, afgesloten met een met sterren overlanden hemelgewelf.
26) Sunerise in NZL en suset in Belgie. We zitten hier letterlijk aan de andere kant van de wereld, met 12 u uurverschil ten opzichte van Belgie. Als wij opstaan, gaan jullie slapen. Op deze dag waren we vroeg opgestaan, samen met de zon, om naar huis te bellen. In Belgie was het toen nog avond, en dus de vorige dag in vergelijking met Nieuw Zeeland. Het blijft toch gek. Verder is ook de richting waarin de zon beweegt precies het tegenovergestelde. Zelfs Roeland zijn goede orientatievermogen laat ons hier soms in de steek.
27) Zo lek als een zeef. We hebben echt zoveel geluk gehad met het
weer, en dus ook met onze campervan. Het heeft enkel twee dagen
non-stop geregend en toen begon het dak langs alle kanten te lekken,
potjes en pannetjes nodig om alles op te vangen. Gelukkig was dit van
korte duur. Voor de NZLers had het slechte weer nog wat langer mogen
duren, er heerst immers een grote droogte in NZL (het had al sinds oktober niet meer geregend; als Belg kan je je dat moeilijk
voorstellen).
29) Een vergeten berg langs een vergeten snelweg. De mount Taranaki op de achtergrond, is een vulkaan zoals je hem voorstelt, met een perfecte conische top en wat toefjes sneeuw. Hij staat moederziel alleen, ver weg van de andere vulkanen, in het oosten van het Noordeiland. Via de 'Forgotten world highway' (lekker rustig) kom je bij de andere vulkanen terecht.
30) Het lot van de verloren schoen en muizenpingpong. Deze keer toch wel iets belangrijks verloren, namelijk een schoen van Amber. OK, geen ramp zou je zeggen, maar wel als je maar een paar schoenen hebt en op het punt staat een vulkaan te beklimmen (een van de mooiste dagwandelingen ter wereld). Helaas hebben we de wandeling een dag moeten uitstellen, dit wil zeggen een dag achter op schema. We zijn op zoek gegaan naar nieuwe schoenen, een hele opgave. Slechts 1 schoenwinkel gevonden die een heel beperkt aanbod had en geindigd met (geloof het of niet) een paar Teva's in kindermaat. Dan teruggereden naar de camping waar we hadden gezworen daar niet meer te slapen, omdat we de nacht ervoor werden wakker gehouden door een stel muizen die over onze lakens trippelden (een spelletje muizenpingpong was de oplossing). En wie kwam daar plots aangereden, Koen en Fien, een Brugs koppel die we in Cambodja hebben leren kennen. De verloren schoen heeft ervoor gezorgd dat wij samen met hen uiteindelijk de dagtrip hebben kunnen doen. De mannen waren zo in hun nopjes dat ze tot de mond van de vulkaan zijn geklauterd, zo goed als verticaal naar boven.
31) Hot springs. Met al die vulkanen, veel warmte en dus ook hot springs aanwezig. Niet slecht al dat vuil eens kunnen afweken na doucheloze weken.
32) Modderbubbelbad. En dus ook naar-rotte-eieren-stinkende-mudpools, helaas te warm om een bad te nemen. Wel fascinerend om naar te kijken.
33) Bay op plenty. Zoals je kan lezen, een baai waar je vanalles kan doen, waaronder ook Nieuwzeelands enige marine vulkaan bewonderen, een kokend potje in de zee. En een paar prachtige meertjes.
34) Cathedral cove. De laatste dagen doorgebracht in snorkelgebied en een eigen degelijke snorkel gekocht, die goed van pas gaat komen in Indonesie!
35) Vogelfreak. Deze fantastiche reis hebben we afgesloten met een sessie birdspotten, Roelands favoriete bezigheid. De Kiwi hebben we jammer genoeg niet gezien tijdens onze nachtelijk wandelingen, maar wel gehoord. Vooral de 'native' vogels zijn heel fascinerend, de Saddleback (rechts), de fanatail (links) en de zeldzame Tui kunnen ons wel bekoren.
4 grote chocopotten (huismerk van Nieuw Zeeland, maar made in Belgium), 1 kg spruitjes, 2x pannenkoeken, 1x bloemkool, 3x broccolli, 15x spaghetti bolognese en veel pattaten later, zijn onze buikjes weer rond en kunnen er weer tegen voor een aantal maanden Azie. Indonesische rijst en noedels, here we come!
groetjes Amber en Roeland
6 opmerkingen:
Anders pak ik de vlieger naar NZL in plaats van naar Budapest :-)?? Een paar maanden rust voor men lijf en mijn hoofd zou voor mij ook ni slecht zijn :-)!! Mannekes mannekes, jullie zitten daar goed en gaan weer met camions vol verhalen naar huis komen... Plezant om weer wat van jullie te horen! Doe dat nog goed daar, genieeeeeeeeeeeten!xxx knuffels vanuit de schilse bergen, Sanne
Ik denk dat ik groen van jaloezie in mijne zetel plak. Amai, zo prachtig en zo te lezen en zien genieten jullie volop, zelfs van bijtvliegjes en trippelende muizen.
Ik zit hier enkel op de katten van de buren te zien met een temperatuur van rond de 5 graden dus geniet maar verder.T Goele
sanne toch, éérst budapest en v daar naar NZL ;)
ik doe mee!
en flaber, wij missen dieje rijst en die noedels :)
geniet ervan!
en wa wordt de laatste bestemming nu?? is jullie visum in orde of moet je rap weg uit indonesië?
x
WIJ KOMEN TOT HET BESLUIT 60 TEVROEG GEBOREN ! wIJ MOGEN STRAKS EEN PAAR UURTJES BABYSITTEN MET LAURE. GM EN GP
Volgens mij hoedde gelle hetzelfde busje gekocht als de Ruud en de lie 5 jaar geleden!
Ik kom hier toevallig langs, maar wat hebben jullie mooie foto's gemaakt met leuke tekst erbij!
Een reactie posten